Babyspullen

Het verbaast mij dat in Nederland het sterftecijfer onder zuigelingen zo laag ligt. Ik zou verwachten dat hier 1 op de 10 baby’s omkomt in de spullen.

Wij krijgen een baby en sinds dit bij anderen bekend is, worden wij overladen met spullen. Eerst vatte ik dit nog op als blijdschap voor ons. Maar de gretigheid waarmee vrienden volgeladen auto’s bij ons leeg kieperen, maakt me toch wat achterdochtig. Nu ik zie hoe ons huis dichtslibt, begrijp ik de gulle gevers.

Hoe kan het dat een organisme van ongeveer vier kilogram alleen kan overleven met 18 keer zijn lichaamsgewicht aan randvoorwaarden, opgebouwd uit katoen, plastic, hout en radioactieve speelgoedterror?

Bullshit Detector
Onmisbaar voor aanstaande ouders: een bullshit detector.

De baby zal het natuurlijk allemaal een worst wezen. Als die kan eten, slapen en poepen is het wel prima. De noodzaak van heel veel spullen groeit tegelijk met de foetus tussen de oren van de ouders. Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn kind. Dat is een heerlijk uitgangspunt voor de marketeers van Bugaboo tot Zwitsal.

Ik vroeg een vriend naar het voordeel van een Tummy Tub à € 18,99 ten opzichte van een emmer van de Blokker voor twee euro. Hij trok me mee onder de vensterbank. “Ik heb precies dezelfde vraag gesteld. Een dag later stonden er twee brede mannen in een krijtstreep pak met zonnebril bij me voor de deur. Nu vertel ik iedereen hoe blij ik ben met onze keuze voor een transparante Tummy Tub met 2-Steps Stool. Die is het beste.” Hij gaf me nog een geforceerde knipoog en zei toen overdreven hard: “Ook het Nûby ergonomisch babybestek is essentieel.”

Ik twijfel aan de noodzaak van veel van die babyspullen, maar ik sla bijna niets af. Ik ben veel te bang dat wat ik nu afwimpel als onzin straks mijn nachtrust kan redden of net een hand vrijmaakt als de poep het plafond heeft geraakt.
Ik moet er niet aan denken dat er straks iets blijkt te missen en dat ik de Prenatal hel in word gestuurd, op zoek naar een vaag omschreven baby-gizmo met een veel te hoog prijskaartje.

Dus prop mijn huis maar vol. Zodra mijn baby een minder overspannen consumptiepatroon aankan, ga ik ook direct op zoek naar een gewillige ongeboren vrucht. Zijn toekomstige habitat stouw ik vol met rompers, beren, mutsjes, tuffeldoekjes, rammelaars, positiekleding, kolfmachines, speenbewaarders, antislipzalf, hydrofiele bijtringen, spuugmagneten, bakfietswielklemmen, wortelpreparaten en natuurlijk schattige minuscule sokjes die de moeder aan het huilen maken.

    Ik werk als creatieve professional. Ik ben tekstschrijver en ik maak video’s. Daarnaast ontwikkel ik concepten voor campagnes of evenementen. Ook begeleid ik rollenspellen en brainstormsessies. Benieuwd of we samen kunnen werken? Laten we een kop koffie gaan drinken (met taart!) en dan komen we er vast wel achter.

    Tagged as: ,

    Categorized in: Blog