Belastingen zijn leuk

Eigenlijk is belasting betalen hartstikke leuk. Het is een soort feestje; je viert dat er geld is binnengekomen. Hoe beter jij de Euro’s binnenharkt, hoe meer je mag doneren aan Nederland. Je mag best een beetje trots zijn op wat jouw geld allemaal voor elkaar krijgt.

Ik hoop dat je nu niet opveert en verwacht dat mijn cynische kanonnade van start gaat. Orkesten die worden opgeheven, asfalt orgies waar niemand op zit te wachten, verpleegsters met een hongerloon; het geld komt inderdaad niet altijd daar terecht waar ik het naar toe zou willen dirigeren. Maar als ik eerlijk ben financieren we met zijn allen ook heel veel dat ik echt niet zou willen missen. Ik ben ondertussen gehecht geraakt aan wegen die ergens naar toe gaan, vaak zelfs met een formidabele fietsstrook. Ik vind poep die je huis verlaat via een ingenieus buizenstelsel echt het einde. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik voel me op de meeste plekken in Nederland best wel veilig. En alle dingen waar ik het niet mee eens ben, daar mag ik één keer in de vier jaar een rapportcijfer voor uitdelen en dan hoef ik niet eens mijn eigen rode potlood aan te schaffen.

Kortom; ik hou van belastingen. Ik hoop dat ik elk jaar een steeds groter te betalen bedrag zie op mijn aangifte. Maar waarom zie ik er dan zo tegenop om die aangifte in te vullen? Ik wil mijn belastingen best wel eerlijk en correct invullen, maar als ik eenmaal op “versturen” heb gedrukt weet ik niet zeker of me dat ook gelukt is. Moet het echt zo ingewikkeld? De enige die voordeel heeft bij een ondoorgrondelijk belastingsysteem is degene die als hobby “creatief boekhouden” heeft gekozen.

Belastingen zijn al leuk, wanneer wordt het nou eens makkelijker?

Filmpje van Michiel Peereboom en Felix Klaar voor De Social Club van BNN.

    Ik werk als creatieve professional. Ik ben tekstschrijver en ik maak video’s. Daarnaast ontwikkel ik concepten voor campagnes of evenementen. Ook begeleid ik rollenspellen en brainstormsessies. Benieuwd of we samen kunnen werken? Laten we een kop koffie gaan drinken (met taart!) en dan komen we er vast wel achter.

    Tagged as: , , , , ,

    Categorized in: Blog