Cobus de profiteur

Het is haastig neergekrabbeld. Er is een halfslachtige poging gedaan om het te centreren. En dan snel een punt erachter. Oh nee, wacht, een uitroepteken, dat is beter. De stift heeft geen ronde punt, maar een streepje. Je had de letters kunnen kalligraferen, maar dat is Cobus niet waard.

De witte muur steekt een beetje uit. Als je dromend over de stoep schuifelt, knal je er met je hoofd tegenaan. Is dat hoe Cobus de boodschap heeft ontdekt?

Het is ochtend, het miezert een beetje. Cobus maakt zijn vaste rondje met Shayna, de astmatische boxer. Helemaal licht is het nog niet en het is koud. Shayna is weer niet vooruit te branden. Ze snuffelt aan een boompje, hangt onhandig en wankel naar achteren om haar drol te lanceren.

Cobus wacht geduldig. Er valt iets, Shayna ruikt nog even aan haar creatie. Ze is tevreden. Er komt weer wat beweging in het trage stuk vlees. Cobus draait zich om richting de Rode Brug. Is dit regen of meer een vochtige wolk die aan de stad plakt? Als Shayna nat wordt, zal hij haar straks moeten afdrogen. Zijn vrouw kan niet tegen de geur van natte hond.

Merkstift graffiti bij de Rode Brug in Utrecht

Dan ineens dringt het tot hem door. Mijn naam. Daar staat mijn naam. Hij kijkt nu echt en leest: “COBUS DE PROFitEUR.!” Hij krijgt het warm, kijkt even om zich heen. Hij weet precies waar ze op doelen. Zelf is hij er ook niet trots op. Maar dan knalt zijn woede keihard over de angst heen. Zij hebben makkelijk praten. Zij hebben die keuze nooit hoeven maken. Dan is het wel heel makkelijk om er wat van te vinden.

Ze hebben hem uitgekotst, dat weet hij ook wel. Laat ze heel Zuilen en Ondiep onderkalken, hij gaat zich niet verstoppen. In de zomer gaat hij gewoon weer voor het huis op het bankje zitten. En als hij ‘s avonds even naar Murk wil voor een biertje, dan doet hij dat. En als ze er een probleem mee hebben, dan zullen ze hem dat recht voor de raap moeten zeggen. Niet dat achterbakse, gewoon op de man af.

Prima, mogen ze best doen, maar dan vraagt hij ze wel; “wat had jij gedaan als je in mijn schoenen stond?”

Rectificatie:
Deze ruimte is gereserveerd voor de echte Cobus en zijn versie van de waarheid.

Hmm, zelfs KBTR pinkt een traantje weg als hij aan Cobus denkt. Watskebeurt?

Foto van Oerendhard1

    Ik werk als creatieve professional. Ik ben tekstschrijver en ik maak video’s. Daarnaast ontwikkel ik concepten voor campagnes of evenementen. Ook begeleid ik rollenspellen en brainstormsessies. Benieuwd of we samen kunnen werken? Laten we een kop koffie gaan drinken (met taart!) en dan komen we er vast wel achter.

    Tagged as: , , ,

    Categorized in: Blog