De onderzoeksjournalist

Donderdag 6 juni; het doel voor vandaag is om binnen een dag een webvideo in elkaar te zetten. Na een korte brainstorm kiezen we een nieuwsbericht van de Telegraaf als uitgangspunt. Volgens de krant is de OV-chipkaart weer gekraakt. Wij zien al weer beelden voor ons van triomfantelijke journalisten die wekenlang gratis met de trein konden rijden door deze nieuwe “blunder”.
We nemen een half idee en een hele camera mee de stad in. Met improviseren en bijschaven schieten we de ingrediënten voor het filmpje bij elkaar. Daarna gaat Michiel aan de slag met editen.

Zon en weekend

‘s Avonds is het filmpje zo goed als klaar, de missie is geslaagd. Toch zetten we het niet direct op YouTube. Wie in Nederland een filmpje online zet op een warme zonnige vrijdag, die kan beter geen webvideo’s maken. Dinsdag in het begin van de middag gaat het filmpje dan eindelijk het web op. En deze keer mag er een echte schreeuwtitel bij:

ONDERZOEKSJOURNALIST STELT TALLOZE ONTHULLENDE MISSTANDEN AAN DE KAAK!

De macht van CAPS

Een kleine update: 20.000 views op YouTube en 33.000 op Dumpert. Wat me verbaast, is het aantal mensen dat denkt dat dit echt is. Mijn favoriete reacties:

“Meneer is netjes in beeld. Komt U maar door, meneer Bromsnor.” – McOnzinnigheid

“Wat een debiel, overduidelijk in beeld komen en tussen neus en lippen door toegeven dat je fraudeert met kinderbijslag en je aangiftes. Slim man, zo ben je wel HEEL erg makkelijk te vinden. Deze meneer kan binnenkort dus wat gaan terugbetalen.” – Wessel_

“Dit heeft uitsluitend met de asociale kl**tzak uithangen te maken en niks met onderzoeksjournalistiek. Net als op veel plekken elders zijn ze ook binnen de journalistieke opleiding volledig de weg kwijt.” – Stekeldier

“wat een kneus als je dan zoveel geld ontvangt ren je dan weg om 1 biertje te betalen wat een kansloze actie dit.” – stormtroopernl

    Ik werk als creatieve professional. Ik ben tekstschrijver en ik maak video’s. Daarnaast ontwikkel ik concepten voor campagnes of evenementen. Ook begeleid ik rollenspellen en brainstormsessies. Benieuwd of we samen kunnen werken? Laten we een kop koffie gaan drinken (met taart!) en dan komen we er vast wel achter.

    Tagged as: , ,

    Categorized in: Blog