Vreugdedansje: Pyongyang Style

Sexy Man

Kim-Jong Un is de nieuwe man in Noord-Korea. En wat voor één! Kwaliteitskrant The Onion riep hem uit tot meest sexy man van het jaar. Dat nieuws werd vooral in China met gejuich ontvangen. En wat doe je als je zo’n spetter als leider hebt? Je zet hem op de foto, uiteraard helemaal in Pyongyang-style.

Kim Jong-Un

Bovenstaande foto kwam ik tegen in de Volkskrant. Noord-Korea laat hier even zien hoe het moet. Mooie strakke lijnen, zowel horizontaal als diagonaal. Meer dan tien rijen getrouwen maken een soort grote pijl die wijst naar de grote leider. De twee mooiste meisjes mogen als proletarische engelen vlak boven Kim’s imposante schouders hangen. De stoel van Kim is onopvallend net iets verhoogd, zodat hij niet te ver onder de hoge petten van zijn generaals duikelt. Het lijkt bijna perfect, totdat je ineens rechts op rij twee die man aan zijn pet ziet frutselen. Zijn buurman kijkt vol afgrijzen naar de spierwitte manchet die alles verpest. Hoe haalt die man het in zijn hoofd? We zullen het nooit weten, er is nooit meer iets van hem vernomen.

Kim Jong-Dos

Tenminste, dat was mijn eerste gedachte. Maar toen kwam ik het plaatje hieronder tegen.

Kim Jong-Dos

De foto’s lijken op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen. In deze foto zijn de lijnen nog niet zo perfect. Horizontaal gaat het nog wel, maar de diagonalen trekken je  niet echt mee naar Kim. Kim die op een net te lage stoel zit. Zijn stoel is gelukkig wel iets beter dan de rest. Zelfs dorpshuis De Nije Warf in Driezum heeft betere stoelen dan deze gammele roestklappers.

Nieuw wapen

Maar het belangrijkste staat rechtsonderin op rij twee. Een kadet pakt met zijn linkerhand de rand van zijn pet. Is dit toeval? Nee, want dit is Noord-Korea. Het feit dat wij beide foto’s gewoon op internet kunnen vinden betekent dat minstens zevenentwintig partijbonzen hier uren naar hebben lopen turen. Ze hebben niets ontdekt dat de grootsheid van het land of de leider zou kunnen schaden. Ze hebben de man met de pet gezien. Sterker nog; in beide foto’s is de man met de pet zorgvuldig op zijn plaats gezet. Noord-Korea ontwikkelt een nieuw wapen. Noord-Korea gaat ons bombaderen met spontaniteit.

Spontane massa

Duizend willekeurige Noord-Koreanen kunnen samen binnen drie seconden een lotus met een doorsnede van 89 meter vormen. Geef ze twee gekleurde doekjes en ze veranderen vervolgens in een roterend 3d model van Kim Jong-Un op een eenhoorn. Dat weten we nu wel. Maar nu wil Pyongyang daar nog iets aan toevoegen. De Noord-Koreanen lopen niet alleen in de pas, ze doen dit ook nog eens volledig uit vrije wil. Noord-Koreanen zijn spontane vrolijke mensen, die soms per ongeluk ineens in een massale line-dance van twee uur terecht komen.

Alle begin is moeilijk. Spontaniteit ram je er niet zomaar in bij de bevolking, daar gaat heel wat tijd in zitten. De wereld laten schrikken met een langeafstandsraket is één ding, maar om dan op dezelfde dag ook direct je tweede nieuwe wapen in te zetten, dat is vragen om problemen.

Vreugdedansje

Bekijk even dit fragment. Ik moet bijna huilen om zo veel amateurisme. Een busje rijdt een plein op om de toevallige aanwezigen het goede nieuws te brengen. Die beginnen spontaan een vreugdedansje. Wat gaat hier allemaal mis? Alle mensen staan in een kluitje op het plein. Nergens loopt een voorbijganger. Bij de eerste sprongen van blijdschap zie ik vooral veel Duracellkonijntjes. Daarna zie je al snel de wanhopige blikken naar elkaar; “doen we het goed zo, is dit spontaan?”

Doe eens spontaan

Het mist aan geloofwaardigheid. Als je wilt dat het er een beetje echt uitziet als mensen juichen, dan zullen die mensen er allereerst echt in moeten geloven. Elk beetje twijfel haalt de kenner er zo uit en dan implodeert je spontane uitbarsting. Dat klinkt misschien nog wat eng voor de leiders van Noord-Korea; je onderdanen echt laten geloven dat ze zelf mogen bepalen wanneer ze juichen. Het is echter helemaal niet zo’n hele grote stap van strak gedirigeerde dansjes naar joelende menigten. Als Kim daar wat meer over wil leren, dan kan hij het beste kijken naar de aartsrivaal. Die mag dan langzaam de greep op de wereld kwijt raken, in strak gedirigeerde uitbarstingen van spontaniteit is het nog steeds de onbetwiste nummer één.

(Tien seconden moeten genoeg zijn. Tenzij je Kim-Jong Un bent, dan zou ik de volle 40 minuten uitzitten.)

    Ik werk als creatieve professional. Ik ben tekstschrijver en ik maak video’s. Daarnaast ontwikkel ik concepten voor campagnes of evenementen. Ook begeleid ik rollenspellen en brainstormsessies. Benieuwd of we samen kunnen werken? Laten we een kop koffie gaan drinken (met taart!) en dan komen we er vast wel achter.

    Tagged as: ,

    Categorized in: Blog